2011-02-02

Apie naujas ES taisykles lemputėms


Nuo 2009 m. rugsėjo mėn. matinės elektros lemputės turi atitikti ES lempučių energijos suvartojimo etiketės A klasės standartą. Taip efektyviai energiją naudoja tik kompaktinės dienos šviesos lemputės ir LED lemputės.
Keitėsi ir taisyklės apie pateikiamą informaciją ant lemputės pakuotės. Pagrindiniai duomenys kuriuos galite rasti ant lemputės pakuotės yra:
Skleidžiamos šviesos kiekis (liumenais)
Matuojant lemputės skleidžiamos šviesos kiekį (šviesos našumą) liumenais galima palyginti šviesos kiekį (nes būtent tokią funkciją ir atlieka lemputė). Nebepatartina lyginti elektros lempučių galingumo vatais (W), nes toks palyginimas gali būti klaidinantis. 1300–1400 liumenų atitinka 100 W kaitinamąją lemputę, 920–970 liumenų – 75 W, 700–750 liumenų – 60 W, 410–430 liumenų – 40 W ir 220–230 liumenų – 25 W lemputę
Energijos vartojimo efektyvumas
ES numato, kad bus atsisakoma neefektyviausių lempučių. Tačiau vis tiek verta pasižiūrėti į energijos suvartojimo etiketę, kur nurodytas lemputės efektyvumas, nes net patobulintų t.y. nekaitrinių lempučių efektyvumas efektyvumas gali labai skirtis. Tokiam pat šviesos kiekiui paskleisti kompaktinė dienos šviesos lemputė (A klasės) sunaudos tik trečdalį elektros energijos, kurios reikia pagerintai kaitinamajai lemputei (C klasės).
Lemputės veikimo trukmė
Lemputės veikimo trukmė - tai veikimo valandų skaičius iki jai sugendant. Vidutiniškai kaitrinę lemputę galima naudoti 1000 valandų per metus, skaičiuojant kad per dieną lemputė vidutiniškai naudojama 3 valandas. Jei lemputė įjungta visą laiką, ji suges greičiau, o lemputę naudojant retai ji veiks ilgiau. Kai kurių kompaktinių dienos šviesos lempučių veikimo trukmei taip pat turi įtakos tai, kaip dažnai lemputė yra įjungiama ir išjungiama (ieškoti ant pakuotės „Perjungimų skaičius iki lemputei sugendant“). Lemputės veikimo trukmė svyruoja nuo 1000 valandų – tiek veikia įprastos kaitinamosios lemputės iki 15 000 valandų – tiek veikia geriausios LED lemputės. Jei lemputė veikia ilgiau, vadinasi, jums rečiau reikės keisti perdegusias lemputes ir pirkti naujas. Į tai taip pat reikėtų atsižvelgti lyginant įvairių lempučių kainas.
Šviesos spalva (spalvos temperatūra)
Visų kaitinamųjų lempučių šviesos spalva yra tokia pati („šilta balta“), tuo tarpu kompaktinių dienos šviesos lempučių ir LED lempučių spalvos temperatūros (matuojamos Kelvinais) pasiūla yra platesnė. Vienokia ar kitokia spalvos temperatūra yra naudinga esant tam tikroms sąlygoms. Pasirinkite 2 700 K arba „šiltą baltą“ norėdami atsipalaiduoti ir daugiau nei 4 000 K arba „šaltą baltą“ darbui.

Perjungimų skaičius iki lemputei sugendant
Ši informacija yra ypač svarbi kompaktinėms dienos šviesos lemputėms. Tose vietose, kur lemputės yra dažnai perjungiamos, t.y., vidutiniškai daugiau nei tris kartus per dieną, pvz., tualetuose ar koridoriuose su judesio jutikliais, nereikėtų naudoti standartinių kompaktinių dienos šviesos lempučių (kurias galima įjungti ar išjungti 3 000–6 000 kartų). Kitaip ant pakuotės nurodyta jų veikimo trukmė gali sutrumpėti. Ten geriau naudoti LED lemputes arba ieškoti lempučių su didesniu perjungimų skaičiumi. Kitoms lemputėms perjungimas įtakos neturi (pvz., halogenams ar LED).
Įsijungimo trukmė
Ši informacija yra ypač svarbi kompaktinėms dienos šviesos lemputėms. Standartinės kompaktinės dienos šviesos lemputės įsijungia ir 100 % šviesos našumą pasiekia truputį lėčiau nei kitų technologijų lemputės (t.y., jų įsijungimo trukmė – iki 2 sekundžių, o 60 % šviesos našumui pasiekti joms reikia iki 60 sekundžių). Kitų tipų lemputės šio trūkumo neturi.
Šviesos ryškumo reguliavimas
Visada pasižiūrėkite į šio parametro simbolį ant kompaktinių dienos šviesos lempučių ir LED lempučių pakuotės, nes daugelio jų šviesos ryšumo negalima reguliuoti standartiniais reguliatoriais. Tačiau yra ir tokių kompaktinių dienos šviesos lempučių ir LED lempučių, kurių šviesos ryškumą galima reguliuoti, o halogeninių lempučių šviesos ryškumą visada galima reguliuoti.
Lemputės veikimo temperatūra
Kompaktinės dienos šviesos lemputės ir LED lemputės yra jautresnės temperatūrai nei pagerintos kaitinamosios lemputės (halogeninės). Svarbu pasirinkti lemputę, kuri gerai veiks tokioje temperatūroje, kokioje ji bus naudojama. Pvz., renkantis lemputę lauke naudojamiems šviestuvams klimato zonose, kur žiemos šaltos, patartina rinktis tokią, kuri veikia taip pat ir tada, kai lauke šąla, kitaip kompaktinės dienos šviesos lemputės žiemos naktimis šviesos našumas sumažėja.
Lemputės matmenys
Jeigu nusprendžiate apšvietimo prietaisui įsigyti kitokios technologijos lemputę nei ta, kurią naudojote iki šiol, prieš pirkdami nepamirškite patikrinti, ar naujoji lemputė tiks jūsų apšvietimo prietaisui.
Kaip šalinti kompaktines dienos šviesos lemputes ir šviesos diodų lemputes?
Šiose lemputėse yra sudėtingos elektroninės įrangos, ir jų nereikėtų išmesti su įprastomis buitinėmis atliekomis. Tai nurodyta pavaizduojant simbolį su kryžmai perbraukta šiukšlių dėže. Šias lemputes reikia grąžinti į vieną iš jas parduodančių parduotuvių arba atiduoti į bet kurią kitą specialią elektroninės įrangos atliekų surinkimo sistemą.
Dėl kompaktinėse lemputėse esančio gyvsidabrio - kompaktinėse dienos šviesos lemputėse yra labai nedaug gyvsidabrio. Tačiau iš tikrųjų šių lempučių naudojimas faktiškai mažina gyvsidabrio emisiją (ir anglies dioksido emisiją). Taip yra todėl, kad jos sunaudoja iki 80 % mažiau elektros energijos nei kaitinamosios lemputės, o didžioji energijos dalis gaminama jėgainėse deginant anglis. Deginant anglis elektrai gaminti išsiskiria gyvsidabris. Jei pageidaujate taupiosios lemputės, kurios sudėtyje nėra gyvsidabrio, galite rinktis šviesos diodų lemputę (LED).
Kuo skiriais LED lemputės nuo taupančių kompaktinių dienos šviesos lempučių?
Led lempučių pranašumai
Kompaktinių dienos šviesos lempučių pranašumai
sunaudoja iki 80 % mažiau energijos nei įprastos kaitinamosios lemputės;
sunaudoja iki 80 % mažiau energijos nei įprastos kaitinamosios lemputės;
sąnaudų ekonomija lemputės eksploatavimo laikotarpiu (nors šiuo metu mažesnė dėl aukštos kainos, tačiau tikėtina, kad artimiausiais metais kaina sumažės);
per lemputės eksploatacijos laikotarpį galima sutaupyti iki 60 eurų;
eksploatuojamos bent 10 metų (lyginant su 1–2 metais, kiek veikia įprastos kaitinamosios lemputės);
eksploatuojamos bent 6–10 metų (lyginant su 1–2 metais, kiek veikia įprastos kaitinamosios lemputės);
nėra nusideginimo rizikos, kadangi darbinė temperatūra yra žema;
nėra nusideginimo rizikos, kadangi darbinė temperatūra yra žema;
platesnis šviesos spalvų pasirinkimas (spalvos temperatūros); šviesi arba švelni šviesa – pagal poreikį.
platesnis šviesos spalvų pasirinkimas (spalvos temperatūros).
didžiausias intensyvumas iškart įjungus;
didžiausias intensyvumas pasiekiamas per 60s.
atsparumas dažnam junginėjimui;
ribotas junginėjimų skaičius
Į ką reikia atkreipti dėmesį
Į ką reikia atkreipti dėmesį
Šiuo metu gaminamos nuo mažos iki vidutinės galios (mažiau nei 75 W kaitinamosios lemputės analogo) šviesos diodų lemputės.
Standartinių kompaktinių dienos šviesos lempučių veikimui turi įtakos tam tikri veiksniai, pvz., dažnas junginėjimas ir aukšta temperatūra. Jų ryškumo negalima reguliuoti ir po įjungimo praeina šiek tiek laiko, kol jos ima šviesti didžiausiu intensyvumu.
Kai kurios šviesos diodų lemputės yra jautrios temperatūrai, negalima reguliuoti jų šviesos ryškumo, nors yra specialios šviesos diodų lemputės be šių trūkumų.
Tačiau yra kompaktinių dienos šviesos lempučių, kurios neturi šių trūkumų.
Pasibaigus šviesos diodų lempučių eksploatacijai, jų negalima išmesti kartu su buitinėmis atliekomis: jas reikia grąžinti į parduotuvę arba pristatyti į atitinkamus surinkimo punktus.
Patikrinkite pakuotėje, ar jūsų perkama lemputė tinka dažnai junginėti, reguliuoti šviesos ryškumą, šviesti esant aukštai temperatūrai ar imti greitai šviesti didžiausiu intensyvumu.

Kompaktinės dienos šviesos lemputės visada yra matinės, tad jos gali skleisti tik švelnią šviesą, analogišką matinėms kaitinamosioms lemputėms.

Perdegusių lempučių negalima išmesti kartu su buitinėmis atliekomis. Jas reikia grąžinti į parduotuvę arba pristatyti į atitinkamus surinkimo punktus.

Jei kompaktinė kaitinamoji lemputė sutrūksta jūsų namuose ir į aplinką išsiskiria jos turinys, prieš valydami drėgna šluoste išvėdinkite patalpą. Reikia vengti duženų kontakto su oda, be to, negalima valyti su dulkių siurbliu.
Naudokite šviesos diodų lemputes:
Naudokite kompaktines dienos šviesos lemputes:
visuose šviestuvuose, kuriuos naudojate dažnai arba ilgesnį laiko tarpą. Patikrinkite, ar pakuotėje nurodyta jų šviesos spalva atitinka jūsų pageidavimą ( „šilta“ balta arba „šalta“ balta ) ir ar jos tinka ryškumui reguliuoti bei eksploatuoti aukštoje temperatūroje.
visuose šviestuvuose, kuriuos naudojate dažnai arba ilgesnį laiko tarpą; kai reikia ne ryškios, o švelnios šviesos (tačiau pirmiausia reikia pakuotėje patikrinti, ar šviesos spalva atitinka jūsų pageidavimus: ar ji yra „šilto“, ar „šalto“ balto atspalvio
panaudota medžiaga iš www.ec.europa.eu


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą