2012-05-06

Light+Building Frankfurte - įspūdžiai

Įspūdžių iš parodos Frankfurte prie Maino labai daug, nes paroda tikrai labai didelė. Ekspozicijų plotas 240 000 kv.m., palyginimui - didžiausia statybos paroda Lietuvoje RESTA vyksta 30 000 kv.m. Per 6 parodos dienas joje apsilankė 196 000 lankytojų (Restoje 40 000), apšvietimo ir namų elektros įrangą (ne buitinę techniką), automatiką pristatė 2352 kompanijos iš 50 pasaulio šalių. Paroda vyksta kas dveji metai ir Vokiečiai fiksuoja apie 7% augimą, tiek dalyvių tiek lankytojų skaičiumi. Kas antras lankytojas ne iš Vokietijos. Dar truputis faktų apie Frankfurt Messe: pardavimai 457 mln. EUR, su 1796 darbuotojais, didžiuliu 57 hektarus siekiančiu parodos plotu. Valdoma Frankfurto miesto savivaldybės (60%) ir Hesse žemės (40%)
Kadangi parodos dydis ir temų gausa plati, įspūdžius ar apžvalgas galima sukioti kokiu tik nori kampu.
Vokiečiai dirba gerai, informacijos netrūksta, turi net YouTube kanalą skirtą parodai:


 Tačiau mums labiausiai rūpėjo pasidairyti naujų idėjų žiemai, nes mūsų verslas sezoniškas. Nors ir specializuojamės lauko apšvietime, tačiau Lietuvoje apšvietimo sezonai nesutampa. Žiemą, kai diena trumpa, yra high season apšvietimui. Tačiau tada mes negalime instaliuoti lauko šviestuvų. Vasarą, kai tą daryti galime, diena ilga, o naktys trumpos. Kol kas gyvename iš klientų, kurie supranta planavimo svarbą, o emocinius sprendimus priimantys klientai (tokių didesnė dauguma)  lieka nepasitenkinę. Sakysite taip nebūna? O kodėl tada geriausia (klientų skaičiumi) savaitės diena mūsų versle saulėtas ir karštas penktadienis. Tiesiog žmonės tada prisimena, kad galima leisti laiką lauke ir nori tobulinti savo sodą. Jeigu lyja - visi sėdi namie ir geriausiu atveju žiūri pro langą. Taigi mes ieškom idėjų, kaip panaikinti verslo sezoniškumą ir išnaudoti lietuvišką apšvietimo high season.
Kažkokių labai naujų idėjų lyginant su 2010-ųjų paroda nesuradom. Taip LED šviestuvai vienareikšmiškai po truputį, bet užtikrintai stumia visus kitus. Bent jau ekspozicijose vyrauja LED sprendimai tiek laukui, tiek vidui ir gerokai platesniame kontekste ir panaudojime nei prieš dvejus metus vykusioje parodoje. LED apšvietimo spalva (nekalbu apie RGB) po truputį artėja prie kaitrinės lemputės spalvos spektro (±2500 Kelvinų). Teisybės dėlei naujienų buvo. Kad ir tokio dizaino LED lemputė: 

  
Kadangi antras mano vardas šeimoje "pakvaišęs dėl lempučių" tai čia man buvo ką veikti. Jau gaminamos ir LED lemputės su įmontuotu šviesos/tamsos sensoriumi ir su judesio davikliu (praktiškai nematomu ir nedarkančiu lemputės dizaino). Apibendrinant lempučių pasirinkimus galima sakyti, kad yra dvi kategorijos. Mažesnioji - sukurtos ir pagamintos Europoje, didesnioji - Europiečiai su Azijos gaminiais ir patys Azijos gamintojai. 
Na taip, taip Europos gamintojų komponentai iš Azijos, bet lituoja europiečiai! Tiksliau robotai:

 

Tokia produkcija brangesnė, bet kokybiškesnė ir dizainas jos gražesnis. Pirmus metus, aišku. Po to gimsta replika (koroša arba nekoroša, kaip pasakojo pažįstama viešėjusi Pekine ir vedžiojama gidės, kuri kalbėjo darkyta rusų kalba). Taigi, antroji kategorija - azijietiška produkcija. Čia galima skirstyti į dar dvi kategorijas - azijiečiai prasimušę iki Vakarų Europos gamintojų salių ir kiniečiai kiniečių salėje. Taip, tai yra atskiras, kiek nuošaliau stovintis futbolo aikštės plotą užimantis 3 aukštų pastatas, kuriame savo produkciją pristato PRC. Čia stendai retai viršija 10 kv.m.  Įsivaizduokit vaizdą: trys futbolo stadionai vienas ant kito ir  ± 600 stendų viename aukšte! Čia galima rasti visko ir ko tik nori. Kaip pasakojo sutikti vieninteliai (!?) dalyviai iš Lietuvos (terra lucidla), net ir tie kiniečiai, kurie eksponuoja produkciją tame kiniečių avilyje yra labai labai prasisukę. Sunku įsivaizduoti kiek jų dar liko Kinijoje. Kaip ir visame kame stebina jų bendruomeniškumas, pvz. pietaujant. Sėdi ant pavilijonų įėjimo laiptų ir pietauja iš vienodų indelių su vienodom porcijom, valgydami vienodą maistą. Po to pamaina pasikeičia ir jų vieton sėda kiti. 
Viename, tarp vakariečių esančiame stende, sutikti gamintojai su vakariečiais darbuotojais, vadovaujamais kino, pasigyrė, kad žino Lietuvą, nes gamina LED lempas acme. Tačiau nedaug.... todėl mielai dirbtų ir su kitu distributoriumi:) Dėl to kiniečių vadovavimo: priėjus prie stendo ir kiek pastoviniavus, kienietis prišoko prie manęs, prakalbus angliškai, pakvietė vakarietiškos išvaizdos export manager, kuris gyrė savo produkciją (the best price with the best quality)  ir gyrėsi anksčiau dirbęs Philips kompanijoje, pateikdamas tai kaip kompanijos privalumą...
Frankfurto miestas taip pat švenčia kartu su paroda. Vyksta didžiulis šviesos/apšvietimo renginys LUMINALE. Įvairiose miesto vietose įvairūs menininkai ar įmonės rodo šviečiančius meno kūrinius ar kitaip apšviestus architektūros objektus. Įdomu tai, kad visi pasirodymai yra kuriami individualiai ir atskirai, su nuosavais biudžetais. Franfurt Messe tik koordinuoja ir reklamuoja juos apjungdama ir pristatyda kaip vieną renginį. Tiesa perspektyvius studentus ir kuruoja finansiškai.

popieriaus lankstiniai Frankfurto Palmengarten

 O jaunimo vokiečiai neužmiršta - parodoje, tikrai neblogam pavilijone (netoli nuo pagrindinio įėjimo) skirtas plotas jauniems perspektyviems šviestuvų dizaineriams nemokamai! Kitame pavilijone būsimieji elektrikai gali praktikuotis prižiūrimi gamintojo/distributoriaus paskirto kvalifikuoto instruktoriaus, kaip sumontuoti pvz. nuosavo namo elektros skydelį, išmanaus namo valdymo sistemą ar pan. Sėkmingai atlikę 10 užduočių ir surinkę 10 štampukų (nebūtų vokiečiai:) gauna prizą.
Apie dabartinį mūsų verslą - landscape lightining. Dalyvavo 2 iš 3 mūsų sodo apšvietimų gamintojų. Abu pristatė naujienų, o kažko naujo nepamatėme. Kol kas likom patenkinti pasirinktais partneriais, siūlančiais daug švietuvų modelių, europietišką dizainą, kokybę ir servisą. 
Fiziškai per dvi vaikščiojimo dienas po  24ha dydžio sales nusivarai, tai čia jau kaip ir + mūsų Restai. 
Frankfurto miestas kaip visada gyvas ir judrus, nors taip pat jaučia turistų/parodos lnkytojų antplūdį. Sumanius pavakarieniauti netoli Palmengarteno, nepavyko iš pirmo karto - restoranas buvo pilnutėlis su į priekį rezervuotomis vietomis. Čia dėl parodos, kaip mums paaiškino administratorius. Jau nekalbant apie viešbučius, nes užsisakinėjant prieš mėnesį, net ir brangiausi, esantys per padorų atstumą nuo parodos, buvo pilni. Gyvenom užmiestį, viešbutyje su nuostabiais pusryčiais, dideliu ir patogiu lobby, kambaryje su vaizdu į parką, todėl nesiskundžiu. 

                                           
  
Šiaip Vokietija graži šalis. Asmeniškai matau daugiau + nei blogybių. Žinoma kartais tvarka (ordnung) išlenda ne pačiais maloniausiai būdais. Mačiau kaip parke policininkai tyko šunis vedžiojančių šeimininkų, kurie nesusirenka kakčių, ar stabdo ir tikrina dviratininkų(!) dokumentus. Bet visi, statybinkas ar studentas, pardavėja ar šiaip praeivis - sveikinasi, atsisveikina, padėkoja ir gero kelio palinki. Mandagumas ir pagarba čia vertybė. Pritariu Gražinai Sviderskytei - jei gyveni neapsileidęs, sprendi reikalus kūrybiškai, anksčiau ar vėliau tau pasiseks. To linkėčiau visiems iki galo perskaičiusiems :) Ačiū.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą