2015-11-03

Kada pradėti puoštis Kalėdoms?


Karštai ginčijamas klausimas: kada verta pradėti puoštis Kalėdoms? Juk daugelyje lietuviškų šeimų eglutę puošdavo per Kūčias. Kalbant apie išorinę puošybą lauke, kieme, sode, leiskite užduoti klausimą: kam šalti rankas lauke, kabinat kalėdinę girliandą gruodžio mėnesį, kai tą gali padaryti prie +10C lapkričio mėnesį?
Gal posakis, ruošk roges vasarą čia ir ne visai tikslus, bet teisybės yra. Protestantiškose šalyse Kalėdiniai turgeliai startuoja nuo lapkričio mėnesio vidurio ir labai smagu grįžtant iš darbo gurkštelti karšto vyno ar sulčių, paskanauti saldumynų, pasimėgauti šurmuliu. 
Gryžtant prie Kalėdinės puošybos prireiks fantazijos kur ir ką ir su kuo puošti? Norėčiau pasidalinti keletu asmeninių pataričių. 
Asmeniškai lengviausias ir efektyviausias (bingo šviečia!) puošybos būdas elektrinės led girliandos. Šventinę nuotaiką Jums ir kaimynams girliandos suteikia su mažiausiomis pastangomis. Girliandomis galima puošti namo fasado elementus, įėjimo duris, garažo vartus, stoginę, pavėsinę, langus, balkonų turėklus ar dekoratyvinę pušį. Siūlau eksperimentuoti, Kalėdų klasiką - eglutės puošybą palikti namo vidui ir miestų aikštėms. Kabančios kaip varvekliai girliandos jau tapo klasika, jos pasakiškai atrodo ant tradicinio, dvišlaičio stogo, tačiau šiek tiek keistai, man asmeniškai, ant modernios architektūros namų. Esu išbandęs visus aukščiau išvardintus būdus, visi pakankamai lengvai įgyvendinami. Visada naudoju kalėdinių girliandų įžiebimo automatiką. T.y. girliandos pačios įsižiebia kai sutemsta ir šviečia iki ryto arba tiek kiek Jūs pageidaujate. Patarčiau rinktis žemos įtampos, pritaikytas naudojimui lauke šventines girliandas. Sumažinsite elektros šoko tikimybę iki minimumo, nebus baisi šlapdirba ir lietus. Man patinka girliandos, kurios turi prailginimo galimybę. Tokias girliandas kitais metais galite lengvai praplėsti. Taip galima susipirkti girliandas visam namo perimetrui. Kaip pritvirtinti girliandą? Dažniausiai tvirtinu vinukais arba plastikiniais užtraukėjais. Tvirtinimui prie palangės skardos ir plastikinio lango esu išbandęs tvirtą lipnią juostą, skirtą naudojimui lauke. Puikiai atlaikė iki Trijų Karalių. Praktiškas šeimininkas pritvirtinęs girliandas paliks nenuėmęs. Tai nieko blogo, tačiau po kelių vienodo apšvietimo sezonų man pabosta ir kuriu ką nors naujo, pridedu kokį elementą ar pan. 
Renkantis girliandą atkreipkite dėmesį į lempučių sujungimo būdą, jeigu jis nuoseklus - perdegus vienai lempute, už jos esančios gali nebešviesti. Geriau lygiagretus sujungimo būdas su daugiau laidukų, tada viena perdegusi girliandos lemputė ištirps bendroje lempučių masėje. Taip pat svarbu rinktis ne metrus, o lempučių kiekį, kartais gamintojai žaidžia kainomis įdėdami į 10 metrų tris kartu mažiau lempučių. Lauko girliandos turėtų būti skirtos naudojimui lauke t.y. saugumo klasė turėtų būti ne mažesnė nei IP44. Jeigu planuojate girliandų nenuiminėti, atkreipkite dėmesį į garantiją, led lemputėms ji turėtų būti bent 3 metai. 
Ramūnas | sodo.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą